Veranda tilburg

Mag je een tiny house in je tuin zetten?

×
Ga terug naar het overzicht

Tiny houses: de term vliegt de laatste jaren om de oren. Hoogstwaarschijnlijk heeft u dus wel eens van de term gehoord. Iedereen heeft zo zijn of haar eigen redenen om in een tiny house te trekken. Maar het kan ook gewoon een hele leuke toevoeging aan uw huis zijn. Een tiny house in een tuin komt dan ook steeds vaker voor. Maar, mag dat zomaar? Wij zochten het voor u uit.

Tiny House

Wat is een tiny house?

Een tiny house wordt vaak gelinkt met de movement die in Amerika al jaren populair is. Ook kunnen we sinds een tijdje in Nederland niet langer om de term heen. Mensen die wonen in een tiny house, geven de voorkeur aan simplisme. In een kleine woning kan volgens hen net zo’n volwaardig leven worden geleid als in een grote. Hierin speelt duurzaamheid een grote rol. Eenvoudig leven staat immers gelijk aan een minder grote ecologische voetafdruk. 

Toch wordt het begrip tiny house ook steeds vaker binnen andere contexten gebruikt. Tegenwoordig zien we veel vaker dat grote tuinhuizen fungeren als meer dan alleen opslag. Bijvoorbeeld als thuiswerkplek of at-home sportschool.

Tiny-house in je tuin

Waarom een tiny house in de tuin?

Een tiny house in uw tuin kan meerdere uitkomsten bieden. Denkt u maar eens aan thuiswonende kinderen in de huidige woningmarkt. Zij zullen ongetwijfeld problemen ervaren met het vinden van een geschikte woning. In een tiny house intrekken in uw tuin kan een oplossing zijn. Of wat denkt u van ouderen die mantelzorg nodig hebben? Het is dan natuurlijk prettig deze mensen dicht in uw buurt te hebben. Ook kan een tiny house fungeren als tijdelijke woning tijdens een verbouwing. Zo bent u van alle gemakken voorzien tijdens een (toch al vermoeiende) verbouwing.

Waarom een tiny house

De eisen

Maar: mag u een tiny house dan in uw tuin zetten? Het korte antwoord hierop is: ja! Toch is het belangrijk om even goed de kleine lettertjes te lezen. Aangekochte grond staat namelijk niet gelijk aan toestemming om te bouwen. Bouwgrond beslaat dus niet alle grond die u beheert. Dat is goed van tevoren even goed uit te zoeken. 

Ook is er wet- en regelgeving die nagekeken moet worden. De minimumgrootte verschilt per provincie. Dit maakt het lastig op te maken of er een tiny house op uw erf mag worden neergezet. U doet er dus verstandig aan dit bij uw gemeente of provincie na te vragen. Het kan zijn dat zij vragen om een bouwontwerp.

Tiny house realiseren

De opties van Pre Wood Outdoor

Dat bouwontwerp kunnen wij, onder andere, voor u realiseren. Wij van Pre Wood Outdoor zijn gepassioneerd over bouw en tuinbeleving. En in welk type bouwwerk komt dat beter naar voren dan in een tiny house? Wij maken dan ook elk project op maat. Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op!

Lees onze laatste blogs:

Ga terug naar het overzicht
Offerte aanvragen